Dlaczego warto jeść kapustę

Dlaczego warto jeść kapustęKapusta jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. We wszystkich gatunkach kapusty znajduje się duża ilość witaminy C. Pod względem zawartości witaminy C wszelkie rekordy bije jednak brukselka, 100 g malutkich główeczek brukselki dostarcza ponad 90 mg witaminy. Oprócz witaminy C kapusta dostarcza dużej ilości beta-karotenu, zawiera także prawie wszystkie (jest ich w sumie 8) witaminy należące do grupy B. Jako jedna z nielicznych roślin kapusta dostarcza witaminy E. Kapustę szczególnie często powinni jeść palacze tytoniu, gdyż witamina ta ulega zniszczeniu pod wpływem składników zawartych w dymie tytoniowym. Liście kapusty dostarczają również witaminy K, która nie tylko zapewnia dobrą krzepliwość krwi, ale także zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, w tym rakowi piersi i wątroby. Liście kapusty zawierają duże ilości niezbędnych składników mineralnych. Są źródłem potasu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, siarki. Jedzenie kapusty ogranicza więc ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób.